Glas

Glas bepaalt voor een belangrijk deel de uitstraling van je woning. Zo creëer je met grote raampartijen weer een hele andere sfeer dan met kleine ramen.

Je kunt uit veel verschillende mogelijkheden kiezen: dubbel glas (HR++), triple glas (HR+++), gelaagd veiligheidsglas, helder glas of etsglas (matglas)

Isolatie

Dubbel glas (HR++)

HR++ Dubbel Glas is tegenwoordig de standaard. Vroeger had je enkel glas, maar door de geringe isolatiewaarde kiest niemand daar meer voor. HR++ glas staat voor Hoog Rendement glas en bestaat uit 2 glasplaten met daartussen een spouw met een coating. Deze wordt gevuld met argongas omdat het voor een prima isolatie zorgt.

Triple glas (HR+++)

Triple Glas, ofwel HR+++ glas, bestaat uit 3 glasplaten met 2 keer een laag gas ertussen. Dit glas isoleert erg goed en heeft bovendien een geluidswerende werking. Door de toepassing van extra materiaal is dit glas dan ook extra zwaar.

Dikte glas

De dikte van het glas is van veel zaken afhankelijk. Het windgebied bijvoorbeeld, of hoe hoog je woont of het aantal m2. Voor de veiligheid is dit wettelijk vastgelegd. Het is lastig om het zelf te berekenen en daarom doet onze calculator het voor je. De calculator neemt de genoemde punten hierin mee en is volledig up-to-date wat betreft de actuele eisen voor jouw locatie.

Veiligheidsglas

Bij gewoon glas ontstaan bij breuk gevaarlijke scherven en openingen in het glas die kunnen leiden tot lichamelijk letsel, zoals ernstige snijwonden. Daarom worden er soms extra veiligheidseisen aan glas gesteld. In dat geval kan er gelaagd glas gebruikt worden, waarbij de situatie bepaalt of het enkel of dubbel gelaagd moet zijn. Gelaagd glas bestaat uit meerdere glasplaten die verlijmd zijn. Tussen de glasplaten zit een speciale folie waardoor het glas niet in scherven uit elkaar valt als het breekt.

Voor het toepassen van letselbeperkend glas is er een norm, de NEN 3569. Deze norm omschrijft exact waar en welke soort veiligheidsglas toegepast moet worden. Deze norm geldt wanneer het geplaatste glas bereikbaar is voor volwassenen en kinderen. Daarmee wordt bedoeld dat zij binnen een horizontale afstand kleiner of gelijk aan 85 cm bij de ruit kunnen komen. In die situatie schrijft de norm het gebruik van veiligheidsglas voor.

Sinds 1 april 2007 heeft iedere eigenaar van een huis een zorgplicht via de Woningwet waarin staat dat je bij het treffen van voorzieningen ervoor moet zorgen dat er geen gevaar voor de gezondheid of veiligheid ontstaat.

Automatisch laten bepalen of zelf bepalen?

Wanneer je er voor kiest om de configurator automatisch te laten bepalen waar veiligheidsglas moet worden geplaatst dan doet de configurator dat op basis van de bovenstaande veiligheidsnormering. We adviseren dit altijd te doen, tenzij je het zekere en voor het onzekere wilt nemen en op nog meer plekken veiligheidsglas wil. In dat geval kun je ervoor kiezen om het zelf aan te geven. 

Soorten glas

Helder glas

Helder glas is glas dat geen enkel motiefje heeft. Het is het standaard glas waar je zo doorheen kunt kijken

Mat glas (etsglas)

Etsglas noemen we in de volksmond meestal mat glas. Het is melkwit glas waar je niet doorheen kunt kijken. Het wordt in woningen vaak gebruikt bij toiletraampjes en badkamerramen. Er komt wel licht doorheen, maar je hebt geen last van inkijk.