Keurmerken

< Ga terug naar homepage

Keurmerken keuren je aankoop

Een keurmerk geeft je een beeld van o.a. de kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van een product. Als consument kun je daardoor een betere keuze maken tussen verschillende producten of diensten. Een product komt voor een keurmerk in aanmerking als het voldoet aan alle eisen die een onafhankelijke, deskundige instantie aan de toekenning van het keurmerk heeft gekoppeld. 

Bij kozijnen spelen de volgende keurmerken een rol:

KOMO

Met een KOMO keurmerk is kwaliteit een feit. KOMO certificering is onder meer mogelijk voor alle bouwsystemen, bouwproducten, hulpstoffen en grondstoffen. Een product met een KOMO-keurmerk voldoet aan de eisen die door alle betrokken partijen – fabrikanten, leveranciers, afnemers, consumenten en overheden – voor dat product zijn vastgesteld. 

Die eisen worden allemaal schriftelijk vastgelegd in beoordelingsrichtlijnen waarin precies staat waar het product aan moet voldoen en hoe het testen en controleren moet plaatsvinden. Dit gebeurt door objectieve, onafhankelijke instanties die keer op keer het product onderzoeken of de eisen van het KOMO-keurmerk worden nageleefd. Zo wordt er al 60 jaar gewerkt aan kwaliteit waar je op kunt bouwen. Uit  laboratoriumtesten blijkt bijvoorbeeld dat producten met een KOMO keurmerk langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben. 

Politiekeurmerk Veilig wonen

Iedereen wil zo veilig mogelijk wonen. Daarom is het goed om te kiezen voor deuren en kozijnen die zijn voorzien van hang- en sluitwerk dat voldoet aan de richtlijnen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit draagt bij aan een veilig gevoel en zorgt voor een kleinere kans op inbraak. Inbrekers hebben namelijk meer tijd nodig om je huis binnen te komen. Ze worden daardoor sneller opgemerkt en slaan je woning liever over.

Wil je dat je hele woning voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Zorg dan o.a. ook voor goede verlichting bij de buitendeuren en voor goed zicht vanuit de hal op mensen die bij jou voor de deur staan. 

SKG Keurmerk

SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Bij deze instantie testen ze hang- en sluitwerk op onder andere sterkte, duurzaamheid en inbraakgevoeligheid. Komt een slot door de testen, dan is het voldoende inbraakwerend en mag het product het SKG-keurmerk in ontvangst nemen. 

Bij de toekenning wordt met 1, 2 of 3 sterren ook de mate van inbraakwerendheid van het hang- en sluitwerk weergegeven. Hoe meer sterren, hoe veiliger het product. Belangrijk, want ramen en deuren zijn plekken waar inbrekers door naar binnenkomen. Met SKG gecertificeerd hang- en sluitwerk maak je het ze heel erg moeilijk.

CE-markering

De CE-markering is door de EU geïntroduceerd om handel tussen EU-lidstaten te bevorderen en om de veiligheid van producten te vergroten. Het is verplicht voor veel consumentenproducten die binnen de EU op de markt komen. Met de CE-markering geven producenten aan dat hun product voldoet aan de minimale wettelijke gezondheids-, (brand)veiligheids-, prestatie- en milieu-eisen die in EU-richtlijnen worden aangegeven. Het onderzoeken hiervan is de verantwoordelijkheid van de producent of importeur zelf. Bij de meeste keurmerken test een onafhankelijke instantie of je aan de eisen van het keurmerk voldoet. Bij de CE-markering doe je de metingen zelf of laat je het doen door een instituut dat je als ondernemer zelf kunt kiezen.